Θεραπεία Online

Online Θεραπεία | Συνεδρίες εξ αποστάσεως

Τρόποι Online Θεραπείας

 

Συνεδρίες μέσω τηλεδιάσκεψης ( Skype, Facetime)

Η θεραπεία/συμβουλευτική μέσω τηλεδιάσκεψης  γίνεται με τη βοήθεια του Skype που είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα ομιλίας μέσω Internet (ή του facetime για τους χρήστες mac).

H θεραπεία γίνεται κανονικά, όπως θα γινόταν και στο χώρο του γραφείου, με τη διαφορά ότι η ψυχολόγος και ο πελάτης βρίσκονται σε διαφορετικούς χώρους και συνομιλούν μέσω υπολογιστή, ενώ με τη βοήθεια της κάμερας εξασφαλίζεται η άριστη οπτικοακουστική επαφή.  Κάθε συνεδρία διαρκεί μία ώρα και γίνεται συνήθως μία φορά την εβδομάδα.

Link για δωρεάν εγκατάσταση Skype εδώ

 

Τηλεφωνικές συνεδρίες

Κάποιοι άνθρωποι είτε δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο (Internet) είτε προτιμούν την αμεσότητα που προσφέρει η τηλεφωνική συνομιλία  χωρίς ωστόσο να επιθυμούν την οπτική επαφή του Skype. Για τα άτομα αυτά η τηλεφωνική συνεδρία αποτελεί την ιδανική λύση.

 

Ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων (e-mail)

Πολλές φορές οι άνθρωποι προτιμούν να εκφράζονται μέσω γραπτών μηνυμάτων (e-mail) καθώς έτσι έχουν όλο το χρόνο στη διάθεσή τους για να αναλύσουν τις σκέψεις τους στην ησυχία και την ασφάλεια του σπιτιού τους. 

Κλείσε Ραντεβού Online

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά

Με την επιλογή της διαδικτυακής (online) θεραπείας, ο καθένας μπορεί να αναζητήσει ψυχολογική υποστήριξη από την ασφάλεια του σπιτιού του - δεν χρειάζεται να ταξιδέψει ως το γραφείο του ψυχολόγου.

 

Η online θεραπεία είναι η παροχή θεραπευτικής/συμβουλευτικής υποστήριξης από απόσταση και συγκεκριμένα σε μορφή online. Ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τις παραδοσιακές συνεδρίες, είναι η ευελιξία όσον αφορά τη συχνότητα επικοινωνίας, την ώρα της ημέρας που προτιμά ο ενδιαφερόμενος, το χώρο στον οποίο θα βρίσκεται, καθώς και το μέσο που θα επιλέξει (για παράδειγμα με οπτική επαφή ή χωρίς) για να επικοινωνήσει με την ψυχολόγο.

Απαραίτητα εργαλεία για να είναι εφικτή η online θεραπεία είναι ο υπολογιστής με σύνδεση στο Internet και η δημιουργία λογαριασμού Skype, ή τηλεφωνικός.

 

Γιατί να κάνω συνεδρίες online;

 

  • Επικοινωνία με τον τρόπο που ΕΣΥ επιλέγεις

Σήμερα οι τρόποι ψυχοθεραπείας και η σχέση θεραπευτή – αναλυόμενου διαφέρουν πολύ από αυτούς της κλασικής θεραπείας. Πλέον πολλοί άνθρωποι δεν έχουν την ικανότητα να ταξιδεύουν κάθε εβδομάδα στο γραφείο του ψυχολόγου τους. Απαιτητική δουλειά, ασταθές ωράριο, παιδιά και υποχρεώσεις του νοικοκυριού, έλλειψη μέσου μεταφοράς, έξοδα μεταφοράς κάθε εβδομάδα. Επίσης, για πολλούς, μόνο και μόνο το ταξίδι στον ψυχολόγο προκαλεί άγχος, λόγο της αλλαγής του περιβάλλοντος και της αναμονής στο γραφείο όπου μπορεί να επέλθει συνάντηση με άλλα άτομα. Με τις online συνεδρίες, ο καθένας μπορεί να ανοιχτεί και να εκφράσει τον εαυτό του μέσα από την ασφάλεια του σπιτιού του, με λιγότερα έξοδα και ταλαιπωρία, ακολουθώντας το ωράριο που εκείνος επιλέγει.

 

  • Τέλος στους γεωγραφικούς περιορισμούς

Η εύρεση θεραπευτή μπορεί να αποτελέσει χρονοβόρα διαδικασία, αλλά και πολύ πιεστική, όταν η έρευνα περιορίζεται σύμφωνα με τη γεωγραφική απόσταση από το γραφείο του θεραπευτή. Πέρα από την ειδικότητα ενός ψυχολόγου, σημασία έχει και η χημεία του με τον θεραπευόμενο, αλλά και η προσέγγιση που ακολουθεί ο εκάστοτε ειδικός. Αποτελεί λοιπόν μεγάλο πλεονέκτημα η ελευθερία επιλογής θεραπευτή που ταιριάζει στο κάθε άτομο, ανεξάρτητα από την τοποθεσία του.

 

  • Εχεμύθεια και σεβασμός προς τον πελάτη

Πραγματοποιώντας τις συνεδρίες σας διαδικτυακά, σας παρέχετε απόλυτη εχεμύθεια σύμφωνα με το επαγγελματικό απόρρητο του ψυχολόγου όπως και στο γραφείο. Επιπλέον όμως, αποφασίζετε εσείς το πότε και το αν θα μοιραστείτε με κάποιον το γεγονός ότι κάνετε ψυχοθεραπεία. 

 

 

Μύθος : Η online θεραπεία δεν είναι το ίδιο αποτελεσματική με την επίσκεψη στο γραφείο.

 

Εκτός από ψυχολόγος, έχω υπάρξει και θεραπευόμενη. Για ένα χρονικό διάστημα της τάξης των 5 ετών, αναγκάστηκα να πραγματοποιήσω τις συνεδρίες μου με τον θεραπευτή μου online μέσω Skype, καθώς βρισκόμουν στο εξωτερικό. Μέσα από αυτή μου την εμπειρία, συνειδητοποίησα πως η online ψυχοθεραπεία είναι εξίσου αποτελεσματική με τις συναντήσεις στο γραφείο ενός ψυχολόγου. Αργότερα, ως επαγγελματίας ψυχολόγος, συνεργάστηκα με άτομα στο γραφείο μου αλλά και online, καταβάλλοντας τον ίδιο ζήλο και ενθουσιασμό στις συνεδρίες μας. Το τελικό αποτέλεσμα, φανέρωσε πως η γεωγραφική απόσταση στην ψυχοθεραπεία δεν παίζει καθοριστικό ρόλο, ενώ η κυριότερη μεταβλητή που επηρεάζει τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι η επιθυμία και η προσπάθεια του πελάτη να προχωρήσει και να θεραπευτεί.

Έρευνες δείχνουν πως οι πλέον σημαντικότερες μεταβλητές για θετική πρόοδο στην ψυχοθεραπεία, είναι η υγιής σχέση ανάμεσα σε θεραπευτή - θεραπευόμενο και η δυναμική του θεραπευόμενου να επιλύσει τα θέματα του. Η απόσταση λοιπόν, φαίνεται να παίζει δεύτερο ρόλο στην εποχή μας σε θέματα θεραπείας.