Θεραπεία Online

Online Θεραπεία | Συνεδρίες εξ αποστάσεως

Τί είναι η online θεραπεία;

Η online θεραπεία είναι η παροχή θεραπευτικής/συμβουλευτικής υποστήριξης από απόσταση και συγκεκριμένα σε μορφή online. Ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τις παραδοσιακές συνεδρίες, είναι η ευελιξία όσον αφορά τη συχνότητα επικοινωνίας, την ώρα της ημέρας που προτιμά ο ενδιαφερόμενος, το χώρο στον οποίο θα βρίσκεται, καθώς και το μέσο που θα επιλέξει (για παράδειγμα με οπτική επαφή ή χωρίς) για να επικοινωνήσει με την ψυχολόγο.

Απαραίτητα εργαλεία για να είναι εφικτή η online θεραπεία είναι ο υπολογιστής με σύνδεση στο Internet και η δημιουργία λογαριασμού Skype.

 

Πώς γίνονται οι συνεδρίες online;

Η θεραπεία/συμβουλευτική μέσω τηλεδιάσκεψης  γίνεται με τη βοήθεια του Skype που είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα ομιλίας μέσω Internet (ή του facetime για τους χρήστες mac).

H θεραπεία γίνεται κανονικά, όπως θα γινόταν και στο χώρο του γραφείου, με τη διαφορά ότι η ψυχολόγος και ο πελάτης βρίσκονται σε διαφορετικούς χώρους και συνομιλούν μέσω υπολογιστή, ενώ με τη βοήθεια της κάμερας εξασφαλίζεται η άριστη οπτικοακουστική επαφή. Κάθε συνεδρία διαρκεί 50' και γίνεται συνήθως μία φορά την εβδομάδα.

Link για δωρεάν εγκατάσταση Skype εδώ

Τέλος στους γεωγραφικούς περιορισμούς.

 

Η εύρεση θεραπευτή μπορεί να αποτελέσει χρονοβόρα διαδικασία, αλλά και πολύ πιεστική, όταν η έρευνα περιορίζεται σύμφωνα με τη γεωγραφική απόσταση από το γραφείο του θεραπευτή. Πέρα από την ειδικότητα ενός ψυχολόγου, σημασία έχει και η χημεία του με τον θεραπευόμενο, αλλά και η προσέγγιση που ακολουθεί ο εκάστοτε ειδικός. Αποτελεί λοιπόν μεγάλο πλεονέκτημα η ελευθερία επιλογής θεραπευτή που ταιριάζει στο κάθε άτομο, ανεξάρτητα από την τοποθεσία του.

 

Μύθος : Η online θεραπεία δεν είναι το ίδιο αποτελεσματική με την επίσκεψη στο γραφείο.

 

Εκτός από ψυχολόγος, έχω υπάρξει και θεραπευόμενη. Για ένα χρονικό διάστημα της τάξης των 5 ετών, αναγκάστηκα να πραγματοποιήσω τις συνεδρίες μου με τον θεραπευτή μου online μέσω Skype, καθώς βρισκόμουν στο εξωτερικό. Μέσα από αυτή μου την εμπειρία, συνειδητοποίησα πως η online ψυχοθεραπεία είναι εξίσου αποτελεσματική με τις συναντήσεις στο γραφείο ενός ψυχολόγου. Αργότερα, ως επαγγελματίας ψυχολόγος, συνεργάστηκα με άτομα στο γραφείο μου αλλά και online, καταβάλλοντας τον ίδιο ζήλο και ενθουσιασμό στις συνεδρίες μας. Το τελικό αποτέλεσμα, φανέρωσε πως η γεωγραφική απόσταση στην ψυχοθεραπεία δεν παίζει καθοριστικό ρόλο, ενώ η κυριότερη μεταβλητή που επηρεάζει τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι η επιθυμία και η προσπάθεια του πελάτη να προχωρήσει και να θεραπευτεί.

Έρευνες δείχνουν πως οι πλέον σημαντικότερες μεταβλητές για αισθητή πρόοδο στην ψυχοθεραπεία, είναι η υγιής σχέση ανάμεσα σε θεραπευτή - θεραπευόμενο και η δυναμική του θεραπευόμενου να επιλύσει τα θέματα του. Η απόσταση λοιπόν, φαίνεται να παίζει δεύτερο ρόλο στην εποχή μας σε θέματα θεραπείας.