Η σοφία του σώματος (Μέρος Β’)

Το κομμάτι που ακολουθεί αποτελεί συνέχεια του άρθρου που αναρτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με ομώνυμο τίτλο και εστιάζει στο σώμα και την ψυχοθεραπεία.

chakra_by_gimmegammi-d7dm15o

 

“Αυτό που νιώθουν οι αισθήσεις, αυτό που το πνεύμα αντιλαμβάνεται, ποτέ δεν είναι αυτοσκοπός. Αλλά οι αισθήσεις και το πνεύμα θα ήθελαν να σε πείσουν ότι εκείνα είναι ο τελικός σκοπός όλων των πραγμάτων. Τόσο πολύ ματαιόδοξα είναι! Γνωρίζεις ότι οι αισθήσεις σου σε εξαπάτησαν συχνά.[…] Στην καθημερινή σου ζωή οι αισθήσεις σου σε εξαπατούν και κάθε αίσθηση λέει: «Οτιδήποτε είναι δική μου εμπειρία είναι η πραγματικότητα». Παρατήρησε και θα ανακαλύψεις πως οι αισθήσεις δεν είναι τόσο σίγουρες και οι ισχυρισμοί τους είναι μάταιοι. Ακούς πράγματα που δεν έχουν ειπωθεί. Βλέπεις πράγματα που δεν υπάρχουν. Πιστεύεις σε αφηρημένες έννοιες που είναι εντελώς παράλογες. Όμως το σώμα είναι απολύτως αθώο, ποτέ δεν σε παραπλανά. Είναι πάντοτε αυθεντικό.

 

Αισθήσεις και πνεύμα είναι όργανα και παιχνίδια. Πίσω τους βρίσκεται ο Εαυτός – η ύπαρξη.

 

Ο Ζαρατούστρας αποδέχεται μόνο δυο πραγματικότητες σε εσένα: το σώμα και την ύπαρξη. Ανάμεσα στα δυο – οι αισθήσεις, ο νους, το εγώ – είναι όλα τους ψεύτικες υποστάσεις. Αν θέλεις να φτάσεις στην ύπαρξή σου, ξεκίνα με το σώμα, επειδή αυτές είναι οι δυο πραγματικότητες ή ίσως η μια πραγματικότητα. Το σώμα σου είναι η εξωτερική πλευρά της ύπαρξης και η ύπαρξή σου είναι η εσωτερική πλευρά του σώματός σου.

 

Ο εαυτός αναζητά με τα μάτια των αισθήσεων, ακούει με τα αυτιά του πνεύματος.

Ο εαυτός πάντα ακούει με προσοχή και ψάχνει. Συγκρίνει, καθυποτάσσει, κατακτά, καταστρέφει. Κυβερνάει και είναι επίσης ο κυβερνήτης του Εγώ.

 

Ο εαυτός, ή η ύπαρξη είναι ο πραγματικός σου αφέντης. Και αν ο εαυτός σου χρησιμοποιεί τις αισθήσεις σου, το νου σου, ως όργανα, είναι απολύτως εντάξει. Τα πράγματα όμως είναι πολύ ανάποδα στον άνθρωπο. Έχουμε τελείως ξεχάσει το αφεντικό και οι υπηρέτες προσποιούνται πως είναι αφεντικά. Και κάθε υπηρέτης λέει πως οτιδήποτε συμβαίνει που είναι δική του εμπειρία είναι η αλήθεια. Σαν όργανο είναι απολύτως χρήσιμο – αλλά πρέπει να το χρησιμοποιεί ο αφέντης. Αν ο αφέντης δεν το χρησιμοποιεί και η κατάσταση είναι τέτοια που τα όργανα χρησιμοποιούν τον αφέντη…

 

Ο νους σου προσποιείται πως είναι το αφεντικό. Είναι μόνο ένας υπηρέτης, η λειτουργία του είναι να υπηρετεί την ύπαρξη σου. Η ύπαρξη όμως έχει τελείως ξεχαστεί. Αυτή είναι η δυστυχία της ανθρωπότητας.

 

Πίσω από τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου, αδερφέ μου, στέκεται ένας πανίσχυρος ηγέτης, ένας άγνωστος σοφός – ονομάζεται Εαυτός. Ζει στο σώμα σου, είναι το σώμα σου.

 

Η ύπαρξη σου και το σώμα σου δεν είναι ανεξάρτητα, είναι δυο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Όμως επειδή το σώμα είχε καταδικαστεί, ο εαυτός ήταν επίσης καταδικασμένος. Ο νους έγινε το αφεντικό. Στην καταδίκη του σώματος, η ύπαρξη ήταν αυτομάτως καταδικασμένη και μια ψεύτικη οντότητα – εκείνη που απλώς συμβάλλει – κυβερνάει τώρα την ανθρωπότητα. Κυβερνάσαι από το νου σου. Ο νους θα έπρεπε να σε υπηρετεί. Δεν θα έπρεπε να σε κυβερνά.

 

Υπάρχει περισσότερη λογική στο σώμα σου απ’ ό,τι στην καλύτερη σοφία σου.

 

Άφησε το σώμα να δονηθεί και να χορέψει, άστο να προσευχηθεί. Αφουγκράσου το σώμα. Ακολούθησε το σώμα. Ποτέ, με κανέναν τρόπο, μην προσπαθείς να εξουσιάσεις το σώμα. Το σώμα είναι το θεμέλιο σου. Όταν έχεις αρχίσει να κατανοείς το σώμα, τα ενενήντα εννιά τοις εκατό των δυστυχιών σου θα εξαφανιστεί.

 

Εσύ όμως δεν ακούς. […] Αφουγκράσου το σώμα σου, ακολούθα το σώμα σου. Ο νους είναι κουτός, το σώμα είναι σοφό. Και αν έχεις μπει βαθιά μέσα στο σώμα, τότε, σ’ αυτά τα βάθη, θα βρεις την ψυχή σου. Η ψυχή είναι κρυμμένη στα βάθη του σώματος και το σώμα είναι η εξωτερική περιφέρεια της ψυχής. Ο νους είναι ένα κοινωνικό υποπροϊόν. Όσο λιγότερος νους, τόσο καλύτερα. Και όλη η προσπάθεια που γίνεται εδώ είναι πως να λιγοστέψει ο νους σου, πως να λιγοστέψει το φορτίο σου.”

 

Μαρτίνα Αθανασίου MSc, MBPsS
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
Μέλος BPS, EABP και ΠΕΣΩΨ

* Αποσπάσματα από το βιβλίο ¨ η σοφία του σώματος¨   του Osho από τις εκδόσεις rebel.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *