Μαρτίνα Αθανασίου BSc.,MSc.,MBPsS

Ψυχολόγος || Ψυχοθεραπεύτρια Καθηγήτρια Συμβουλευτικής & Επόπτρια

“Η ψυχοθεραπεία αποτελεί πράξη ψυχικής ενηλικίωσης και ανάπτυξης συναισθηματικής κουλτούρας. Εμπλουτίζουμε την παιδεία μας, μαθαίνοντας καλύτερα τον εαυτό μας”.

48257131_1978464815606082_1141793162738532352_n.jpg
 

Η Μαρτίνα Αθανασίου είναι Ψυχολόγος εξειδικευμένη ως Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Ψυχοθεραπεύτρια. Διατηρεί το γραφείο της στον Δήμο Ωρωπού όπου διεξάγει ατομικές συνεδρίες και εκπαιδευτικές ομάδες. Παράλληλα, υπηρετεί ως καθηγήτρια συμβουλευτικής σε ιδιωτική σχολή στο Χαλάνδρι, όπου εποπτεύει και εκπαιδεύει ειδικούς ψυχικής υγείας.

Είναι απόφοιτος του πανεπιστημίου Σαουθάμπτον της Αγγλίας και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην ψυχολογική έρευνα. Επιπλέον, παρακολούθησε σπουδές επάνω στη Σωματική Ψυχοθεραπεία στο Reichian Institute of Character Analysis και ειδικεύτηκε περεταίρω στις θεραπευτικές μεθόδους της ψυχοδυναμικής και ψυχοενεργειακής προσέγγισης.

Τα τελευταία χρόνια έχει εστιάσει την έρευνα της στην μείωση της ενέργειας του φόβου στην κοινωνία, τις ορθές ανθρώπινες σχέσεις και την αποκατάσταση της σχέσης μας με το σώμα μας και την τροφή μέσα από την ίδρυση της ομάδας Ψυχολογίας & Διατροφής "Ψυχόσωμα".

Τα άρθρα της φιλοξενούνται τακτικά σε στήλες υγείας εφημερίδων και περιοδικών. Διεξάγει ομιλίες και εκπαιδευτικά εργαστήρια σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Είναι πιστοποιημένο μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων (BPS), της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Συμβουλευτικής (EAC), και της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής (ΕΕΣ).

Η Προσέγγιση

Η θεραπευτική προσέγγιση που ακολουθώ αποτελεί προσωπική σύνθεση η οποία έχει προκύψει μέσα από έτη εμπειρίας, εντατικής μελέτης, σπουδής, προσωπικής ανάλυσης και εποπτείας. Εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου ως κάτι ζωντανό, όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους στους οποίους απευθύνεται.

Δρω σε συνεργασία με τους αναλυόμενους μου μέσα σε ένα μοναδικά υποστηρικτικό πλαίσιο, βοηθώντας τους να ανακαλύψουν τα αίτια των συνθηκών τους. Έτσι, μπορούν να προχωρήσουν συνειδητά στην αναδιαμόρφωση της ζωής τους και να αποκτήσουν επιλογή ως προς την εξέλιξή της.

Ο θεμελιώδης στόχος αυτού του τύπου ανάλυσης είναι η επιτυχής κατανόηση και επεξεργασία του συναισθηματικού υλικού, συνδράμοντας έτσι στη διαδικασία της θεραπείας μέσα από νοητική αναβίβαση και ορθή, συνειδητή σκέψη.

 

Επιστημονικός Συνεργάτης

  • University of Southampton, UK

    Υπεύθυνη ερευνητικής ομάδας

  • Κέντρο Ψυχολογικής Υποστήριξης SUSU, UK

    Ακαδημαϊκός Σύμβουλος

  • Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής (Ε.Ε.Σ)

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

  • Solent Southampton University, UK

    Μέντορας Φοιτητών Ψυχολογίας

  • "ΣΥΝΘΕΣΙΣ" Χαλάνδρι Αττικής

    Καθηγήτρια Συνθετικής Ψυχοενεργειακής Προσέγγισης

Υπηρεσίες

  • Ατομική Θεραπεία

  • Διαδικτυακές Συνεδρίες

  • Ομάδα Ψυχολογίας & Διατροφής

  • Εποπτεία Ειδικών Ψυχικής Υγείας

  • Σεμινάρια - Εργαστήρια

Δημοσιεύσεις

  • NATURA.nrg

    NATURA.nrg

  • Open Life Magazine

  • Psychology.gr

  • Ψυχοπαιδεία

  • Έθνος

  • Thessaloniki Arts & Culture

  • Εναλλακτική Δράση

  • Σύλλογος Ωρωπού

Πρόσφατα Άρθρα

 

Συχνές Ερωτήσεις


Πότε και γιατί πρέπει να πάω για ψυχοθεραπεία;

Είναι θερμή μου πεποίθηση ότι η ψυχοθεραπεία αποτελεί πράξη ψυχικής ενηλικίωσης και ανάπτυξης συναισθηματικής κουλτούρας. Μπαίνοντας στη συνειδητή διαδικασία να μάθουμε καλύτερα τον εαυτό μας, εμπλουτίζουμε τόσο την ατομική μας παιδεία όσο και το επίπεδο του πολιτισμού μας. Η ψυχοθεραπεία πέρα από εργαλείο αντιμετώπισης ψυχικών δυσκολιών, αποτελεί εργαλείο εξανθρωπισμού και κοινωνικής προόδου. Ξεκινάμε ψυχοθεραπεία για να λάβουμε συναισθηματική και ψυχική εκπαίδευση, να αποκτήσουμε βάσεις για τη δόμηση ποιοτικών διαπροσωπικών σχέσεων και να αναζητήσουμε την επαγγελματική μας κατάρτιση και ενεργή θέση στην κοινωνία. Όσο πιο σύντομα αναλάβουμε ψυχοθεραπευτικά τον εαυτό μας, τόσο πιο ποιοτική και ξεκούραστη ζωή θα δημιουργήσουμε για εμάς.

Υπάρχει προστασία προσωπικών δεδομένων;

Όλα τα προσωπικά δεδομένα παραμένουν αυστηρώς προστατευμένα κατά τη διάρκεια της συνεργασίας και μετά τη λήξη της. Ωστόσο με βάση το νόμο, η εχεμύθεια αίρεται σε περιστάσεις απειλητικές για τη ζωή τη δική σας ή άλλων ή σε περιπτώσεις όπου τίθενται σε κίνδυνο παιδιά.

Πόσο συχνές είναι οι συνεδρίες;

Ο συνήθης ρυθμός συναντήσεων είναι μια φορά την εβδομάδα σε σταθερή ημέρα και ώρα προκειμένου να εξασφαλίσουμε μια δομή και ένα σταθερό υποστηρικτικό πλαίσιο για τη θεραπευτική διαδικασία. Σε κάποιες περιπτώσεις η συχνότητα μπορεί να διαμορφωθεί με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών και δυνατοτήτων του κάθε θεραπευόμενου.

 

Τί είναι η ψυχοθεραπεία; Πώς λειτουργεί;

Η ψυχοθεραπεία αποτελεί διαδικασία αυτο-ίασης η οποία επιτυγχάνεται μέσα από τη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου. Ο θεραπευτής παρέχει την εξειδικευμένη γνώση αλλά και τη συναισθηματική παρουσία που χρειάζεται για να καθοδηγήσει τον θεραπευόμενο σ’ αυτήν τη διαδικασία.

Με τη βοήθεια του θεραπευτή, ο θεραπευόμενος εξερευνά άγνωστες πτυχές του εαυτού του, επεξεργάζεται βιώματα που έχουν καθορίσει την προσωπική του εξέλιξη και ανακαλύπτει τις βαθύτερες αιτίες των θεμάτων που τον απασχολούν.

Η επεξεργασία του υλικού που αναδύεται και η σύνδεσή του με το παρόν λειτουργεί θεραπευτικά σε συναισθηματικό, νοητικό και σωματικό επίπεδο. Επιφέρει αναδόμηση της προσωπικότητας του αναλυόμενου και της στάσης του στη ζωή. Αποκαθίσταται η σχέση που έχει το άτομο με τον εαυτό του: η αυτοεκτίμηση, ο αυτοσεβασμός, η αυτοπεποίθηση. Η βαθιά αυτογνωσία που αποκτά, του προσφέρει τη δύναμη και την ικανότητα να αντιμετωπίζει τις αντιξοότητες και τα καθημερινά προβλήματα με ψυχραιμία και ρεαλισμό. Επιπλέον, βοηθά τον αναλυόμενο να αποκτήσει και να διατηρήσει υγιείς και ικανοποιητικές διαπροσωπικές σχέσεις.

Ως αποτέλεσμα, το άτομο όχι μόνο απαλλάσσεται από τα συμπτώματα που το οδήγησαν στη θεραπεία, αλλά επιτυγχάνει μια πλήρη αναγέννηση. Βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα της ζωής του και αναπτύσσει την ικανότητά του για χαρά και δημιουργικότητα.

Πόσο διαρκεί η θεραπεία;

Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από παράγοντες που αφορούν τον θεραπευόμενο: τους στόχους του, πόσο σύνθετη είναι η κατάσταση που βιώνει, την ύπαρξη υποστήριξης από το περιβάλλον του, καθώς και τους προσωπικούς του ρυθμούς επεξεργασίας και εξέλιξης σε σχέση με τα θέματα που θέλει να επιλύσει. Γι’ αυτό είναι αδύνατο να προσδιορίσουμε εξαρχής πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί η θεραπευτική διαδικασία. Παρ’ όλα αυτά, αν κάποιος θέλει να κάνει έναν περιορισμένο αριθμό συνεδριών, αυτό είναι εφικτό κατόπιν συμφωνίας με τον θεραπευτή για ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο θεραπείας.

Τι μπορώ να περιμένω στο πρώτο ραντεβού;

Η αρχική επαφή είναι διερευνητική και για τις δύο πλευρές. Συνήθως πρόκειται για μία συζήτηση που επικεντρώνεται στη διερεύνηση του αιτήματος σας και τη λήψη ιστορικού. Επιπλέον, προσδιορίζονται οι όροι της συνεργασίας και σε αυτό το πλαίσιο είναι καλό να λύσετε όποιες απορίες έχετε ή να ζητήσετε επιπλέον πληροφορίες. Αν συμφωνούν και οι δύο πλευρές, προχωρά η συνεργασία και ορίζεται επόμενη συνάντηση. Στις επόμενες δύο συναντήσεις, αποσαφηνίζουμε τα αιτήματα του ενδιαφερόμενου και διερευνούμε αν υπάρχει η απαραίτητη «χημεία» μεταξύ μας ώστε να προχωρήσουμε σε μια συνεργασία διαρκείας, ορίζοντας το απαραίτητο μεταξύ μας πλαίσιο.