Συχνές Ερωτήσεις

 

1. Πότε και γιατί πρέπει να πάω για ψυχοθεραπεία;

Είναι θερμή μου πεποίθηση ότι η ψυχοθεραπεία αποτελεί πράξη ψυχικής ενηλικίωσης και ανάπτυξης συναισθηματικής κουλτούρας. Μπαίνοντας στη συνειδητή διαδικασία να μάθουμε καλύτερα τον εαυτό μας, εμπλουτίζουμε τόσο την ατομική μας παιδεία όσο και το επίπεδο του πολιτισμού μας. Η ψυχοθεραπεία πέρα από εργαλείο αντιμετώπισης ψυχικών δυσκολιών, αποτελεί εργαλείο εξανθρωπισμού και κοινωνικής προόδου. Ξεκινάμε ψυχοθεραπεία για να λάβουμε συναισθηματική και ψυχική εκπαίδευση, να αποκτήσουμε τις βάσεις για τη δόμηση ποιοτικών διαπροσωπικών σχέσεων και να αναζητήσουμε την επαγγελματική μας κατάρτιση και ενεργή θέση στην κοινωνία. Όσο πιο σύντομα αναλάβουμε ψυχοθεραπευτικά τον εαυτό μας, τόσο πιο ποιοτική και ξεκούραστη ζωή θα δημιουργήσουμε για εμάς. Όσο πιο σύντομα συγκεντρώσουμε τα εργαλεία μας, τόσο πιο εύκολο και ευχάριστο θα είναι το ταξίδι της ζωής μας.

2. Τί είναι η ψυχοθεραπεία; Πώς λειτουργεί;

Η ψυχοθεραπεία αποτελεί διαδικασία αυτο-ίασης η οποία επιτυγχάνεται μέσα από τη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου. Ο θεραπευτής παρέχει την εξειδικευμένη γνώση αλλά και τη συναισθηματική παρουσία που χρειάζεται για να καθοδηγήσει τον θεραπευόμενο σ’ αυτήν τη διαδικασία.

Με τη βοήθεια του θεραπευτή ο θεραπευόμενος εξερευνά άγνωστες πτυχές του εαυτού του, επεξεργάζεται βιώματα που έχουν καθορίσει την προσωπική του εξέλιξη και ανακαλύπτει τις βαθύτερες αιτίες των θεμάτων που τον απασχολούν.

Η επεξεργασία του υλικού που αναδύεται και η σύνδεσή του με το παρόν λειτουργεί θεραπευτικά σε συναισθηματικό, νοητικό και σωματικό επίπεδο. Επιφέρει αναδόμηση της προσωπικότητας του αναλυόμενου και της στάσης του στη ζωή. Αποκαθίσταται η σχέση που έχει το άτομο με τον εαυτό του: η αυτοεκτίμηση, ο αυτοσεβασμός, η αυτοπεποίθηση. Η βαθιά αυτογνωσία που αποκτά, του προσφέρει τη δύναμη και την ικανότητα να αντιμετωπίζει τις αντιξοότητες και τα καθημερινά προβλήματα με ψυχραιμία και ρεαλισμό. Επιπλέον, βοηθά τον αναλυόμενο να αποκτήσει και να διατηρήσει υγιείς και ικανοποιητικές διαπροσωπικές σχέσεις.

Ως αποτέλεσμα, το άτομο όχι μόνο απαλλάσσεται από τα συμπτώματα που το οδήγησαν στη θεραπεία, αλλά επιτυγχάνει μια πλήρη αναγέννηση. Βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα της ζωής του και αναπτύσσει την ικανότητά του για χαρά και δημιουργικότητα.

Η ψυχοθεραπεία γίνεται σε ενήλικες, εφήβους και παιδιά είτε ατομικά ή σε ομάδες, σε ζευγάρια και σε οικογένειες. Ανάλογα με τη φύση του προβλήματος, μπορεί να είναι σύντομης διάρκειας ή μακροπρόθεσμη.

3. Σε ποιους απευθύνεται η ψυχοθεραπεία;

Η ψυχοθεραπεία απευθύνεται πρωτίστως σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κάποιο χρόνιο πρόβλημα ψυχολογικού τύπου, το οποίο πλέον δεν μπορούν να διαχειριστούν μόνοι τους και το οποίο δυσχεραίνει τη ζωή τους. Τέτοια προβλήματα είναι: άγχος, φοβίες, κατάθλιψη, προβλήματα σχέσεων, διατροφικές διαταραχές, ψυχολογικές εξαρτήσεις, κρίσεις πανικού, σεξουαλικές δυσλειτουργίες, ψυχοσωματικά προβλήματα κ.λπ.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι στην εποχή μας αυτές οι καταστάσεις είναι πολύ συνηθισμένες και συναντώνται σε όλους τους τύπους ανθρώπων ανεξαρτήτως ηλικίας, κοινωνικής τάξης, μορφωτικού επιπέδου και πνευματικής κατάστασης. Πολλές φορές οι άνθρωποι που υποφέρουν από μια τέτοια κατάσταση πιστεύουν ότι είναι «προβληματικοί» και «ιδιαίτεροι» ενώ όλοι οι άλλοι γύρω τους είναι «φυσιολογικοί». Επίσης συνηθίζουν να κρύβουν αυτό που τους απασχολεί από τους φίλους τους ή ακόμα και από το οικογενειακό τους περιβάλλον γιατί ανησυχούν ότι οι άλλοι θα τους περιγελάσουν ή δεν θα τους καταλάβουν ή ότι θα τους θεωρήσουν «τρελούς». Όμως αν κάποιος αρχίσει να μοιράζεται με τους άλλους αυτά που τον απασχολούν θα διαπιστώσει πόσο κοινά είναι τα θέματά του και για άλλους ανθρώπους. Όσο αφορά το αν είναι «προβληματικοί», μπορούμε να πούμε ότι οι άνθρωποι που έρχονται για ψυχοθεραπεία είναι συνήθως πολύ πιο γνωστικοί και ισορροπημένοι από πολλούς συνανθρώπους μας που δεν ζητούν επαγγελματική βοήθεια. Είναι άνθρωποι φυσιολογικοί, ευαίσθητοι συναισθηματικά, συνήθως με ανεπτυγμένη νοημοσύνη, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κάποιες προσωπικές δυσκολίες και απλά τολμούν να παραδεχτούν ότι χρειάζονται βοήθεια και τη ζητούν – πράγμα που χρειάζεται θάρρος.

Πέραν αυτών, η ψυχοθεραπεία απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους που επιζητούν μια καλύτερη ποιότητα ζωής, μια καλύτερη σχέση με τον εαυτό τους και με τους άλλους ανθρώπους.

4. Ποια είναι τα οφέλη της ψυχοθεραπείας;

Η ψυχοθεραπεία βοηθά το άτομο να αποκτήσει βαθιά γνώση για τον εαυτό του και να συνδέσει το παρελθόν με το παρόν – δηλαδή να δει πώς οι πρώιμες εμπειρίες της ζωής του επηρέασαν τον τρόπο που ζει τη ζωή του ως ενήλικας. Οι συνειδητοποιήσεις που κάνει τον βοηθούν να απαλλαγεί από την παθητική του στάση σε διάφορες καταστάσεις και να πάρει έναν ενεργητικό ρόλο στη ζωή του. Έτσι γίνεται πολύ πιο συνειδητός και παρών στη ζωή του.

Η ψυχοθεραπεία δίνει επίσης τη δυνατότητα στο άτομο να έρθει σε επαφή με πτυχές της προσωπικότητάς του που έχει αποξενώσει – επειδή για παράδειγμα, δεν ήταν αποδεκτές από το άμεσο περιβάλλον του. Αυτή η επανασύνδεση κάνει το άτομο να αισθάνεται πιο πλήρης, πιο ολοκληρωμένος και πιο ζωντανός. Επίσης ισχυροποιείται η προσωπικότητά του αφού επανακτά την ενέργεια που ανήκε σ’ αυτά τα αποξενωμένα κομμάτια.

Άλλο σημαντικό όφελος είναι ότι η ψυχοθεραπεία αποκαλύπτει τα βαθύτερα ταλέντα του ατόμου και ενισχύει τη δημιουργικότητα του.

Συνολικά η διαδικασία της ψυχοθεραπείας φέρνει αναγέννηση στην προσωπικότητα του ατόμου και επαναδιαμορφώνει τη στάση του στη ζωή. Βελτιώνει σημαντικά την αίσθηση που έχει για τον εαυτό του και τον τρόπο που σχετίζεται με τους άλλους. Το σημαντικότερο όλων: φέρνει το άτομο σε επαφή με τον πραγματικό σκοπό της ζωής του ώστε να αξιοποιήσει τα ταλέντα του με δημιουργικό τρόπο.

5. Τι μπορώ να περιμένω στο πρώτο ραντεβού;

Η αρχική επαφή είναι διερευνητική και για τις δύο πλευρές. Συνήθως πρόκειται για μία συζήτηση που επικεντρώνεται στη διερεύνηση του αιτήματος σας, δηλαδή στο να προσδιοριστούν οι βαθύτερες δυσκολίες σας και οι στόχοι της θεραπευτικής διαδικασίας μέσα από τη λήψη ιστορικού. Επιπλέον, προσδιορίζονται οι όροι της συνεργασίας και σε αυτό το πλαίσιο είναι καλό να λύσετε όποιες απορίες έχετε ή να ζητήσετε επιπλέον πληροφορίες. Αν συμφωνούν και οι δύο πλευρές, προχωρά η συνεργασία και ορίζεται επόμενη συνάντηση. Στις επόμενες δύο συναντήσεις, αποσαφηνίζουμε τα αιτήματα του ενδιαφερόμενου και διερευνούμε αν υπάρχει η απαραίτητη «χημεία» μεταξύ μας ώστε να προχωρήσουμε σε μια συνεργασία διαρκείας, ορίζοντας το απαραίτητο μεταξύ μας πλαίσιο.

6. Πόσο διαρκεί η θεραπεία;

Οι άνθρωποι που έρχονται για ψυχοθεραπεία έχουν διαφορετικές προσδοκίες για τη διαδικασία και το χρονικό διάστημα που προβλέπουν να παραμείνουν στη θεραπεία. Για κάποιους ανθρώπους, η ψυχοθεραπεία είναι μέρος της επιδίωξής τους για διευρυμένη προσωπική ανάπτυξη ενώ για άλλους μπορεί να προσφέρει πολύτιμη υποστήριξη και ίαση για περιορισμένο χρόνο κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης περιόδου.

Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από παράγοντες που αφορούν τον θεραπευόμενο: τους στόχους του, πόσο σύνθετη είναι η κατάσταση που βιώνει, την ύπαρξη υποστήριξης από το περιβάλλον του, καθώς και τους προσωπικούς του ρυθμούς επεξεργασίας και εξέλιξης σε σχέση με τα θέματα που θέλει να επιλύσει. Γι’ αυτό είναι αδύνατο να προσδιορίσουμε εξαρχής πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί η θεραπευτική διαδικασία. Παρ’ όλα αυτά, αν κάποιος θέλει να κάνει έναν περιορισμένο αριθμό συνεδριών, αυτό είναι εφικτό κατόπιν συμφωνίας με τον θεραπευτή για ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο θεραπείας.

7. Πόσο συχνές είναι οι συνεδρίες;

Ο συνήθης ρυθμός συναντήσεων είναι μια φορά την εβδομάδα σε σταθερή ημέρα και ώρα προκειμένου να εξασφαλίσουμε μια δομή και ένα σταθερό υποστηρικτικό πλαίσιο για τη θεραπευτική διαδικασία. Σε κάποιες περιπτώσεις η συχνότητα μπορεί να διαμορφωθεί με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών και δυνατοτήτων του κάθε θεραπευόμενου.  

8. Υπάρχει προστασία προσωπικών δεδομένων;

Οι πληροφορίες που μοιράζεστε μαζί μου είναι εμπιστευτικές και δεν θα αποκαλυφθούν σε τρίτους χωρίς τη δική σας συγκατάθεση. Ωστόσο με βάση το νόμο, η εχεμύθεια αίρεται σε περιστάσεις απειλητικές για τη ζωή τη δική σας ή άλλων ή σε περιπτώσεις όπου τίθενται σε κίνδυνο παιδιά.

Εάν είναι απαραίτητο να συζητήσω για τη θεραπεία σας με κάποιον συνάδελφο, θα αποκρύψω πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητά σας. Επίσης μπορεί να χρειαστεί να συνεργαστώ με κάποιον άλλο επαγγελματία υγείας που σας παρακολουθεί π.χ. παθολόγο ή ψυχίατρο, αφού πρώτα σας έχω ενημερώσει σχετικά.

9. Είστε συμβεβλημένη με κάποιο ασφαλιστικό ταμείο;

Δεν είμαι συμβεβλημένη με ασφαλιστικά ταμεία. Αν ο ασφαλιστικός σας φορέας καλύπτει συνεδρίες ψυχοθεραπείας από ιδιώτες, μπορώ να σας δώσω μια βεβαίωση για τις συνεδρίες που κάνατε την οποία θα προσκομίσετε στο φορέα σας για να σας επιστραφούν τα χρήματα που δικαιούστε κατά περίπτωση.

10. Τι γίνεται αν θέλω να ακυρώσω μια συνεδρία;

Εάν πρέπει να ακυρώσετε μια προγραμματισμένη συνάντηση, χρειάζεται να με ειδοποιήσετε 48 ώρες πριν. Διαφορετικά, θα επιβαρυνθείτε με το κόστος της συνεδρίας.