Αποφθέγματα επάνω στην αξία της μοναξιάς || Εν καιρώ περιορισμού

Παραθέτω αποφθέγματα, τα οποία εστιάζουν στην ικανότητα του να μένει κανείς μόνος, παρά στη δυστυχία αυτού.


Η μοναξιά ως ικανότητα


«Στη μοναξιά βιώνεται η μοναδικότητα και η αυθεντικότητα του ανθρώπινου εγώ, γι’ αυτό και ο ελεύθερος άνθρωπος επιζητεί τη μοναξιά. Η μοναξιά είναι αντίφαση. Η μοναξιά είναι τραγική. Κι ωστόσο, μέσα από τη μοναξιά, γεννιέται ένα πρόσωπο.»

– N. Berdyaev


«Το πλήθος είναι ο τόπος συνάντησης των αδυνάμων. Η αληθινή δημιουργία, αποτελεί μοναχική πράξη.»

– Charles Bukowski


«Όσο πιο δυνατό και αυθεντικό το πνεύμα ενός ανθρώπου, τόσο πιο πολύ θα κλίνει προς τη θρησκεία της μοναχικότητας.»
– Aldous Huxley

«Πιστεύω ότι αυτό αποτελεί το υπέρτατο χρέος δύο ανθρώπων: ο ένας να περιφρουρεί τη μοναχικότητα του άλλου.»

– R.M Rilke

«Κάποτε πίστευα, πως το χειρότερο πράγμα στη ζωή είναι να καταλήξουμε μόνοι μας. Δεν είναι αυτό όμως. Το χειρότερο πράγμα στη ζωή, είναι να καταλήξουμε με ανθρώπους που μας κάνουν να νιώθουμε μόνοι μας.»

– Robin Williams


«Το άτομο έπρεπε πάντοτε να αγωνίζεται για να αποφύγει την υποταγή του στο πλήθος. Εάν το επιχειρήσετε, συχνά θα βρεθείτε μοναχοί και, ενίοτε, μπροστά σε φοβερούς κινδύνους. Όμως, κανένα τίμημα δεν είναι αρκετά υψηλό για το προνόμιο να ορίζεις τον εαυτό σου.Η αξία ενός ανθρώπου μετριέται με την ποσότητα της μοναξιάς που μπορεί να αντέξει.»

– Friedrich Nietzsche


«Zω μέσα σ’ αυτήν τη μοναχικότητα, την τόσο οδυνηρή για τους νέους αλλά και τόσο υπέροχη στα χρόνια της ωριμότητας. Όποιος ακολουθεί το πλήθος δεν πρόκειται, συνήθως, να πάει πέρα από το πλήθος. Όποιος πορεύεται μοναχός, μάλλον θα βρεθεί σε μέρη όπου κανένας άλλος ποτέ δεν είχε φτάσει. Να είστε μοναχικοί. Αυτό σας προσφέρει χρόνο για να διερωτάσθε, να ψάχνετε για την αλήθεια. Να διαθέτετε την Ιερά περιέργεια. Να κάνετε τη ζωή σας αξιοβίωτη.»

– Albert Einstein

Previous
Previous

Η Εσωτερική ‘Εννοια του Διαλείμματος

Next
Next

Τα τρία φαντάσματα των Χριστουγέννων: Μοναξιά, κατάθλιψη και καταναλωτική μανία