Μένουμε σπίτι – 8 τρόποι αντιμετώπισης της απομόνωσης

Διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία καλούμαστε να μείνουμε σπίτι και να αποφύγουμε το συνωστισμό, καθώς και το ρίσκο μόλυνσης ή μεταφοράς του COVID-19. Ταυτόχρονα όμως, σε αυτήν την περίοδο κάνουν την εμφάνισή τους αισθήματα απομόνωσης, κατάθλιψης, βαρεμάρας, ανησυχίας, μηρυκασμού και απελπισίας. Άθελά μας, έχουμε λάβει μέρος σε μια εθνική και συνάμα παγκόσμια τραυματική εμπειρία, που έχει προκαλέσει σε πολλούς αγωνία γύρω από την άμεση απειλή της υγείας τους, όπως και σκέψεις για εθνική οικονομική κατάρρευση δίχως περιθώριο ανάκαμψης και δραματική αλλαγή της καθημερινότητας προς το χειρότερο.


Το κλειδί, βρίσκεται στη συνειδητοποίηση πως στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε τι πρόκειται να συμβεί, ξέρουμε όμως ότι καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού και να ελαττωθούν οι επιπλοκές του. Μέχρι να γίνει αυτό, βρισκόμαστε σε μια κατάσταση συλλογικού συναγερμού, όπου μας έχει ζητηθεί να μειώσουμε τις επαφές μας και να απομονώσουμε τον εαυτό μας μένοντας σπίτι.


Είναι γνωστό πως η απομόνωση και η παθητικότητα αποτελούν βασικά συστατικά για τη δημιουργία ή διατήρηση της καταθλιπτικής διάθεσης. Είναι φυσικό επόμενο να ξυπνάμε το πρωί με ένα αίσθημα ανησυχίας, άγχους, μελαγχολίας και μοναξιάς, σκεπτόμενοι πως δεν έχουμε τίποτα να κάνουμε μέσα στην ημέρα μας. Με ποιους τρόπους λοιπόν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την αόριστη περίοδο εγκλεισμού;

  1. Ομαλύνετε τα συναισθήματά σας. Κάποιες φορές η διαχείριση αρνητικών συναισθημάτων καθίσταται δύσκολη. Είναι σημαντικό να μην υπάρχουν υπερβολές σε αυτά που ζητάμε από τον εαυτό μας. Για παράδειγμα, είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθουμε αγχωμένοι, φοβισμένοι, αβοήθητοι ή συγκλονισμένοι όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια τραυματική εμπειρία. Αυτό που συμβαίνει στον πλανήτη μας, είναι μια τραυματική εμπειρία. Όλοι μας φοβόμαστε μην συμβεί κάτι κακό σε εμάς ή σε αγαπημένα μας πρόσωπα. Έχουμε το δικαίωμα να είμαστε ανήσυχοι. Επίσης, έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε ότι μπορούμε για να νιώσουμε καλύτερα. Οπότε, ας συγκεντρωθούμε σε αυτά που μπορούμε να ελέγξουμε και ας συνειδητοποιήσουμε πως το να προσπαθήσουμε να προβλέψουμε το μέλλον είναι αδύνατο και επιβλαβές. Έχουμε την τύχη, να μπορούμε να αφιερωθούμε στο σήμερα και στην ερχόμενη μας εβδομάδα. Έχουμε την τύχη, να είμαστε υγιής και να έχουμε στέγη και φαγητό. Εστιάζω στα θετικά, εστιάζω στο τώρα.

  2. Κρατείστε επαφή με οικογένεια και φίλους. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, η απομόνωση στο σπίτι δεν αποτελεί πλέον συνώνυμο του κοινωνικού αποκλεισμού. Κάντε μια λίστα με φίλους – ακόμη και εκείνους που έχετε να επικοινωνήσετε καιρό. Κάντε το ίδιο και με μέλη της οικογένειας, κάντε μια λίστα και συμπεριλάβετε και εκείνους τους συγγενείς που έχετε σπάνιες επαφές. Έπειτα, τηλεφωνήστε ή στείλτε μήνυμα σε όλους όσους θέλετε να έρθετε σε επαφή και να μάθετε νέα τους, καθώς και το πως διαχειρίζονται τη νέα αυτή αλλαγή. Οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής έως τώρα, απέτρεπαν την επαφή με άτομα εκτός του στενού μας κύκλου. Ας αδράξουμε την ευκαιρία και ας συνδεθούμε με όσα περισσότερα άτομα μπορούμε. Οι βίντεο κλήσεις είναι επίσης καλή ιδέα. Χρησιμοποιήστε Skype, Zoom ή όποια άλλη δωρεάν υπηρεσία σας είναι διαθέσιμη για να δείτε ο ένας τον άλλον. Μείνετε συνειδητοί στο πως νιώθετε μετά από κάθε κλήση και πως ήταν η εμπειρία σας. Προσπαθήστε να έρθετε σε επαφή με ένα νέο άτομο κάθε μέρα.

  3. Προγραμματίστε καθημερινές δραστηριότητες. Η παραμονή στο σπίτι δεν χρειάζεται να είναι βαρετή. Με λίγη προσπάθεια θα βρούμε πολλές δραστηριότητες που ρίχτηκαν μέσα στον κουβά της αναβλητικότητας. Κάντε μια λίστα το βράδυ της προηγούμενης ημέρας με δουλειές που θα θέλατε να ξεκινήσετε ή να ολοκληρώσετε την επόμενη. Αυτή θα είναι η λίστα εργασιών σας (to do list) για αύριο. Έτσι δίνετε στον εαυτό σας την ευκαιρία να ξυπνήσει με το αίσθημα του σκοπού. Οι ώρες που θα ξοδευτούν στις δουλειές σας, θα σας αποσπάσουν από αρνητικές σκέψεις και θα σας τονώσουν τη διάθεση. Στο τέλος της ημέρας, κοιτάξτε τη λίστα σας και τσεκάρετε αυτά που πραγματοποιήσατε με επιτυχία, δείτε πως νιώθετε με αυτό. Ότι δραστηριότητες έμειναν μπορούν να μεταφερθούν στη λίστα της επόμενης ημέρας. Όσο πιο απασχολημένοι είμαστε, τόσο πιο καλά νιώθουμε.

  4. Αναγνωρίστε τις ευκαιρίες. Πολλές φορές ισχυριστήκαμε πως δεν είχαμε τον απαραίτητο χρόνο ώστε να υλοποιήσουμε τις προσωπικές μας επιθυμίες. Τώρα λοιπόν έχουμε άπλετο. Ας είμαστε ρεαλιστές, κάποιες δραστηριότητες αποκλείονται λόγω περιορισμών. Αλλά η ευκαιρία παραμένει. Μπορείτε να βάλετε σε πρόγραμμα όλα αυτά που επιθυμήσατε αλλά δεν πράξατε στις ακόλουθες εβδομάδες – χαλαρωτικά αφρόλουτρα, σειρές στην τηλεόραση δίχως ενοχές, ζωγραφική, χειροτεχνίες, παζλ, spa κ.ο.κ. Για εκείνους που βρίσκονται περιορισμένοι μαζί με άλλα πρόσωπα, τώρα είναι η ευκαιρία για τη δημιουργία βαθύτερων δεσμών και την αναπλήρωση χρόνου που ξοδεύτηκε χώρια. Περνώντας χρόνο με τους αγαπημένους μας, μαθαίνουμε καλύτερα τους ίδιους αλλά και τον εαυτό μας. Ταυτόχρονα, μπορούμε να αναγνωρίσουμε με μεγαλύτερη ευκολία κομμάτια της σχέσης που χρήζουν περεταίρω δουλειάς.

  5. Ασκηθείτε. Μπορείτε να βρείτε απεριόριστο υλικό στο διαδίκτυο με άσκηση, η κάθε πλατφόρμα θα μπορούσε να γίνει ο προσωπικός σας γυμναστής στο σπίτι. Δεν χρειάζεται να έχετε ιδιαίτερο εξοπλισμό. Μπορείτε να κάνετε Yoga, Pilates αλλά και διάφορες άλλες ασκήσεις στο χώρο σας. Ανεβάζοντας τον καρδιακό μας παλμό μέσα από σωματική άσκηση, απελευθερώνουμε ενδορφίνες – το καλύτερο φάρμακο για την κακή διάθεση.

  6. Δώστε προσοχή στη διατροφή σας. Σε περίοδο στρες, οι πιθανότητες να υποκύψουμε στην υπερβολή (φαγητό ή ποτό) καθώς και να αναζητήσουμε ανθυγιεινές τροφές, αυξάνονται. Μην αγνοήσετε τυχόν αλλαγές στη διατροφή σας. Καλύτερα ακόμα, εστιάστε στη βελτιστοποίηση των διατροφικών σας συνηθειών. Δείτε αυτό το χρονικό διάστημα ως μια ευκαιρία οργάνωσης των γευμάτων σας και παρατήρησης της διατροφικής σας συμπεριφοράς. Δουλέψτε προς την αποκατάσταση ή διατήρηση της υγείας σας. Τώρα είναι η ώρα να πειραματιστείτε στην κουζίνα και να εντάξετε στην καθημερινότητά σας νέες συνταγές. Δεν χρειάζεται να έχετε πάντα επιτυχία σε αυτό που φτιάχνετε. Μπορείτε να αντλήσετε έμπνευση από τα βασικά, γεννώντας νέες ιδέες για ψωμί, σούπες και άλλες νοστιμιές.

  7. Δημιουργείστε μια λίστα ανάγνωσης. Μας προσφέρετε τόσο η ευκαιρία, όσο και ο χρόνος, να αναβιβάσουμε την προσωπική μας κουλτούρα και μόρφωση, μέσω της επαφής μας με σπουδαία κείμενα και οπτικό υλικό. Έχουμε επίσης το τεχνολογικό προβάδισμα, καθώς υπάρχει τεράστια ποικιλία δωρεάν διαδικτυακών βιβλίων και ακουστικών βιβλίων (audiobooks) στο internet σε διάφορα site. Μπορούμε επίσης να παρακολουθήσουμε ποικίλες διαλέξεις από σπουδαίους πανεπιστημιακούς χώρους, όχι μόνο στο YouTube, αλλά και στα site του εκάστοτε Πανεπιστημίου. Για τους λιγότερο φίλους της αγγλικής γλώσσας, υπάρχει online σπουδαία συλλογή από αρχαίες ελληνικές τραγωδίες, ποιήματα Ελλήνων ποιητών, καθώς και βιβλία φιλοσοφίας.

  8. Υποστηρίξτε κάποιον που το έχει ανάγκη. Βιώνουμε ένα σπάνιο φαινόμενο στο οποίο όλοι μας σχεδόν βρισκόμαστε κάτω από παρόμοιες συνθήκες. Ας υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλον. Ένας τρόπος για να νιώσουμε συνδεδεμένοι και να προσδώσουμε νόημα στην καθημερινότητά μας, είναι να βοηθήσουμε κάποιον που περνάει με μεγαλύτερη δυσκολία αυτήν την πρόκληση. Πιθανόν κάποιον που μένει μόνος, ή είναι επιρρεπής στο άγχος και την κατάθλιψη. Προσφέροντας ένα τηλεφώνημα ή ένα μήνυμα, μπορούμε να αλλάξουμε δραματικά τη διάθεση του συνανθρώπου μας. Ας μην ξεχνάμε πως η προσφορά βοήθειας, επιστρέφει πίσω σε εμάς.

    Ας μην ξεχνάμε, πως ανεξαρτήτως συνθηκών ο έλεγχος των πράξεων και των σκέψεων μας παραμένει πάντοτε στο χέρι μας. Επομένως, η εξέλιξη της καθημερινότητάς μας αποτελεί ξεκάθαρα δική μας υπόθεση. Δοκιμάστε τα παραπάνω βήματα και μη διστάσετε ν΄ αναζητήσετε περεταίρω ιδέες, όχι μόνο στο διαδίκτυο αλλά και από γνωστούς, φίλους και συγγενείς.

Previous
Previous

Ο Χρόνος στην Ψυχοθεραπεία

Next
Next

Φόβος Μέλλοντος, η επιδημία του σήμερα.