Κρίσεις Πανικού

Τα κρούσματα κρίσεων πανικού και άγχους στις μέρες μας αυξάνονται συνεχώς. Άνθρωποι χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους και μπαίνουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οδηγώντας το σώμα τους σε συναγερμό. Όπως με κάθε ψυχική διαταραχή, είναι σημαντικό να λάβουμε ορθή ενημέρωση για το τι μας συμβαίνει και να οδηγηθούμε στην ανάλογη θεραπεία. Οι κρίσεις πανικού μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής, με την προσέγγιση της ψυχοδυναμικής ψυχοθεραπείας.

Συμπτωματολογία

Η διαταραχή πανικού ανήκει στην κατηγορία των αγχώδη διαταραχών όπως και οι κρίσεις άγχους. Σύμφωνα με το διαγνωστικό εγχειρίδιο DSM-5 η προσβολή πανικού χαρακτηρίζεται από τα εξής συμπτώματα:

  • Αίσθημα παλμών, καρδιά που «σφυροκοπά», ή επιτάχυνση του καρδιακού ρυθμού

  • Εφίδρωση

  • Τρεμούλα ή έντονος τρόμος

  • Αίσθημα λαχανιάσματος ή ασφυξίας

  • Αίσθημα πνιγμονής

  • Πόνος ή δυσφορία στο θώρακα

  • Ναυτία ή κοιλιακή ενόχληση

  • Αίσθημα ζάλης, αστάθειας ή τάση για λιποθυμία

  • Ρίγη ή αίσθημα ζέστης

  • Παραισθησίες (μούδιασμα ή μυρμηγκιάσματα)

  • Αποπραγματοποίηση (αίσθημα μη πραγματικού) ή αποπροσωποποίηση (αίσθημα απόσπασης από τον ίδιο τον εαυτό)

  • Φόβος απώλειας του ελέγχου ή επερχόμενης τρέλας

  • Φόβος θανάτου

Η προσβολή πανικού είναι ένα απότομο ξέσπασμα έντονου φόβου ή έντονης δυσφορίας που κορυφώνεται μέσα σε λίγα λεπτά. Το ξέσπασμα αυτό μπορεί να συμβεί από ήρεμη ή από αγχώδη κατάσταση.


Τί είναι μια κρίση πανικού;

Για ποιο λόγο μπορούμε να βιώσουμε άλλα συναισθήματα χωρίς έντονες ψυχοσωματικές παρενέργειες ενώ μια κρίση πανικού μας κάνει να παραλύουμε στη στιγμή;

Το κλειδί για την απάντηση σε αυτό το ερώτημα κρύβεται πίσω από: (α) το ένστικτο της επιβίωσης και (β) το φόβο του θανάτου. Το βασικό συναίσθημα που βιώνεται κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, είναι ο φόβος. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τη βαρύτητα του φόβου ως συναίσθημα και να καταλάβουμε τη διαφορά του από άλλα συναισθήματα όπως π.χ ο θυμός. Μια από τις βασικές διαφορές του φόβου με το θυμό, είναι ότι το ένα αποτελεί εγγενές συναίσθημα ενώ το άλλο όχι. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε ικανοί να βιώσουμε φόβο από τη γέννηση μας, δεν είναι ένα συναίσθημα που μαθαίνεται κατά τη διαδικασία ανάπτυξης. Όταν μια μητέρα απομακρύνεται από την κούνια του νεογέννητού της εκείνο κλαίει, επειδή φοβάται. Αν αφαιρέσουμε την πιπίλα ενός μωρού, εκείνο δεν θα θυμώσει γιατί δεν ξέρει ακόμη αυτό το συναίσθημα, παρά θα φοβηθεί επειδή θα νιώσει ευάλωτο και θα κλάψει. Αργότερα, θα μάθει να θυμώνει με αυτόν που του παίρνει τα παιχνίδια του, αλλά προς το παρόν έχει μόνο τα απαραίτητα συναισθήματα για την επιβίωση του: φόβο και αγάπη. Αγάπη ώστε να μπορέσει να συνδεθεί με τους γονείς του και να δημιουργήσει δυνατούς και ασφαλείς δεσμούς, φόβο ώστε να διαισθανθεί πότε αυτοί οι δεσμοί κινδυνεύουν και να ενημερώσει με ένα ουρλιαχτό. Φαίνεται λοιπόν πως ο φόβος από τη γέννηση μας συνδέεται άμεσα με την ασφάλεια. Χωρίς το φόβο να μας οδηγεί στην ασφάλεια, το ανθρώπινο είδος θα είχε αφανιστεί προ πολλού. Γι’ αυτό και είναι πολύ δύσκολο για κάποιον να σταματήσει μια κρίση πανικού πριν εκείνη κάνει τον κύκλο της, γιατί σχετίζεται άμεσα με το ένστικτο της επιβίωσης.

Οι κρίσεις πανικού λοιπόν, σχετίζονται άμεσα με την ύπαρξη μας και βιώνονται σε βαθύτερο επίπεδο από άλλες διαταραχές καθώς έχουν σαν βάση τους ένα εγγενές συναίσθημα: τον φόβο. Εκφράζουν την ξαφνική απώλεια ασφάλειας, η οποία συνδέεται με τη βρεφική μας κατάσταση και οδηγούν σε τεράστια ανισορροπία της ψυχικής και σωματικής μας κατάστασης.

Οι κρίσεις πανικού και άγχους αποτελούν μια έντονη τραυματική εμπειρία και μειώνουν δραματικά την ποιότητα ζωής του πάσχοντος. Αρκετά άτομα δηλώνουν πως πριν πάθουν την πρώτη τους κρίση δεν είχαν ποτέ στο ιστορικό τους περεταίρω ψυχολογικά προβλήματα. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι σύνηθες άτομα που φτάνουν σε κρίση να έχουν απωθήσει πολύ έντονο συναισθηματικό υλικό για χρόνια. Γι’ αυτόν τον λόγο, η άμεση διάγνωση και η αναζήτηση κατάλληλης θεραπείας αποτελούν πάντα προτεραιότητα για τέτοιου είδους οξεία συμπτώματα.


Για την ορθή αντιμετώπιση και θεραπεία κρίσεων πανικού και άγχους παρακαλώ απευθυνθείτε χωρίς καθυστέρηση σε έναν ειδικό. Ένας ψυχοθεραπευτής θα σας βοηθήσει να βρείτε τα αίτια των συμπτωμάτων σας και να οδηγηθείτε στη θεραπεία τους.

Previous
Previous

7 πρακτικές για την αντιμετώπιση των πρώτων συμπτωμάτων της κατάθλιψης

Next
Next

Πως ο θυμός δηλητηριάζει το σώμα μας