Τά εν οίκω μή εν δήμω: Μιλώντας για τη σχέση μας σε τρίτους

Το πως παρουσιάζουμε το σύντροφό μας στην οικογένεια μας και τον κύκλο μας θα αποτελέσει αργότερα την άποψη που θα καλλιεργηθεί ως προς το πρόσωπό του. Αυτό σημαίνει πως δικές μας ερμηνείες επάνω στη σχέση θα διαρρεύσουν σε άτομα εκτός της. Καλό θα ήταν λοιπόν να γίνουμε πιο επιλεκτικοί στο προσωπικό υλικό που μοιραζόμαστε με άτομα εκτός της σχέσης μας.

Τα συναισθήματα δύσκολα κρύβονται και αυτά απέναντι στο σύντροφο μας δεν αποτελούν εξαίρεση. Όταν κάποιος ερωτεύεται θέλει να το πει σε όλον τον κόσμο, αλλά δυστυχώς για τη σχέση, όταν γίνεται θηρίο θέλει επίσης να το ξεφωνίσει παντού. Τα πάνω – κάτω της σχέσης, που είναι απολύτως φυσιολογικά και δε λείπουν από καμία σχέση, όταν εκφράζονται σε τρίτους μπορούν να μεταδώσουν λάθος μηνύματα. Επηρεασμένοι από το αίσθημα της στιγμής, περιγράφουμε καταστάσεις οι οποίες μπορεί να μην είναι αληθείς. Το πως βιώνουμε εμείς έναν καυγά, μια διαφωνία ή μια ξεχωριστή ρομαντική στιγμή, διαφέρει από την πραγματικότητα σε κάθε περίπτωση. Αυτό συμβαίνει γιατί ο καθένας μας βιώνει το κάθε συμβάν ατομικά, παράγοντας συμπεράσματα και φιλτράροντάς τα μέσα από προσωπικές εμπειρίες. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η ένταση της στιγμής, η οποία μας κάνει να βλέπουμε τα πράγματα με πιο δραματικό μάτι. Έτσι, καταλήγουμε να περιγράφουμε σημεία και τέρατα σε οικογένεια και φίλους, βοηθώντας τους έτσι να πλάσουν μια διαστρεβλωμένη εικόνα για το ταίρι μας. Αυτό αργότερα ίσως οδηγήσει σε παρεξηγήσεις: μπορεί η οικογένεια μας να πιστεύει ότι μας κακοφέρνονται, μπορεί οι φίλοι μας να νομίζουν ότι ο σύντροφος μας είναι πολύ ελαστικός, ή μπορεί να προβληθεί μια τέλεια εικόνα η οποία όμως να διαφέρει μακράν από την πραγματικότητα.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως όταν υπάρχει ένα πρόβλημα ή παρεξήγηση μέσα στη σχέση, αφορά τη σχέση και κανέναν άλλο. Όσο δίνουμε υλικό σε άτομα έξω από τη σχέση μας για το τι συμβαίνει εντός της, τόσο παροτρύνουμε τους άλλους να μας δώσουν συμβουλές – και μάλιστα λαθεμένες – και τόσο απομακρυνόμαστε από το σύντροφό μας.

Previous
Previous

Βάζοντας όρια

Next
Next

Να μείνω ή να φύγω από τη σχέση μου;