Νέα εποχή – Νέα Ψυχολογία: Κορονοιός και ψυχική υγεία

Η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από κύματα ανησυχίας και αβεβαιότητας. Συναισθήματα όπως φόβος και αγανάκτηση κάνουν την εμφάνιση τους, αγγίζοντας νέα επίπεδα έντασης για την ανθρωπότητα. Η τακτική επαφή με ορθή πληροφορία, γίνεται απαραίτητη για τη δημιουργία και διατήρηση τόσο της συναισθηματικής μας ισορροπίας, όσο και της νοητικής μας σταθερότητας και ηρεμίας.


Η σκέψη μας και η καρδιά μας είναι καθημερινά δίπλα σε εκείνα τα άτομα που επηρεάζονται από τις επιπλοκές του ιού. Ως πρόταση όμως, θεωρώ πως είναι σημαντικό να αναζητήσουμε το επόμενο βήμα, καθώς και την εξέλιξη που έχει προσφέρει άθελα της αυτή η αλλαγή. Να αντιληφθούμε την ευκαιρία που παρουσιάζεται, όπως κάναμε με κάθε μεγάλη αλλαγή που έλαβε μέρος στην ανθρώπινη ιστορία. Αν το ανθρώπινο είδος έχει κάτι να επιδείξει, αυτό είναι η προσαρμοστικότητα του και η επιμονή του σε έναν σκοπό.


Καλούμαστε λοιπόν να αναβιβαστούμε ως είδος, για ακόμη μια φορά. Εισαγόμαστε σε μια νέα εποχή ψυχολογίας, όπου πλέον ο άνθρωπος αποκτά ευρύτερη αντίληψη γι’ αυτά που του είναι απαραίτητα – πέραν της ύλης. Με αλλά λόγια, μετά από αιώνες αφοσίωσης στην ύλη (χρήματα, αντικείμενα, έμφαση στην εμφάνιση και τα περιουσιακά στοιχεία), καλούμαστε, να εισχωρήσουμε σε κάτι ουσιαστικότερο και βαθύτερο, όπως είναι η έννοια της πραγματικής σχέσης με τον εαυτό μας και τους γύρω μας, η ανάγκη για σκοπό και απόκτηση εργασίας σε κλάδο που μας ενδιαφέρει, η έμφαση στη σημαντικότητα της υγείας, καθώς και η ανερχόμενη προσπάθεια διάσωσης του πλανήτη από φαινόμενα που οι ίδιοι δημιουργήσαμε μέσα από λαθεμένες συνήθειες και πεποιθήσεις.


Πόσο αληθινή τελικά είναι η απομόνωση και η μοναξιά που αισθανόμαστε; Μην ξεγελιέστε από τα γεγονότα, η νωθρότητα που εκδηλώθηκε, προϋπήρχε. Στην πραγματικότητα, η πανδημία έχει προσφέρει την ευκαιρία στον άνθρωπο να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις του, με τη μορφή της αλλαγής και της ανακατάταξης. Η ποιότητα των σχέσεων που συντηρούσαμε με τους γύρω μας και τον εαυτό μας, έγινε ξαφνικά πολύ εμφανής. Ως επακόλουθο αυτής της συνειδητοποίησης, η δυσαρέσκεια μας για τις συνθήκες ζωή μας κορυφώθηκε, όπως και για την εμφάνιση μας, τις διατροφικές μας συνήθειες κ.α. Τα ποσοστά κατάθλιψης αυξήθηκαν δραματικά την περίοδο της καραντίνας, όπως έγινε και με άλλες ψυχικές διαταραχές. Πόσο καιρό άραγε βρισκόμαστε αποξενωμένοι από τους ίδιους μας τους εαυτούς, για να νιώθουμε τόση μοναξιά όταν “μένουμε σπίτι”;


Η εποχή αυτή μας προσφέρει την ευκαιρία της περισυλλογής. Την ευκαιρία να κατευνάσουμε λίγο τη συναισθηματική μας φουρτούνα και να κατευθυνθούμε προς το νου. Να αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε τι είναι σημαντικό και τι αποτελεί προτεραιότητα, για εμάς. Να θρέψουμε σωστά τον εαυτό μας, να προσέξουμε τον ύπνο μας, να μας δώσουμε σημασία όταν νιώθουμε κουρασμένοι, να ντυνόμαστε ζεστά, να μας φερόμαστε δίκαια. Να μας θεραπεύσουμε, ότι και αν σημαίνει αυτό. Να μορφωθούμε, επάνω στην κουλτούρα μας και τις πεποιθήσεις μας, επιλέγοντας τι πραγματικά αξίζει να κρατήσουμε και τι χρήζει αλλαγής. Να γίνουμε πιο συνειδητοί. Είμαι συνειδητός σημαίνει είμαι παρόν, φέρω την ευθύνη των επιλογών μου και είμαι σκεπτόμενος.


Ως τελευταία πληροφορία θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας, την επιρροή του συλλογικού. Είναι εφικτό για τον άνθρωπο, να συντονισθεί με τους φόβους άλλων ανθρώπων, όπως και να ταυτισθεί με προαισθήματα άλλων για κάποια μελλοντική καταστροφή. Εάν αισθάνεστε αυτήν την περίοδο κουρασμένοι, καταβεβλημένοι, μπερδεμένοι, είναι απολύτως φυσιολογικό. Ως πλανήτης, διαχειριζόμαστε δύσκολες καταστάσεις και όλη η ανθρωπότητα βρίσκεται σε συναγερμό. Άνθρωποι έχουν χάσει αγαπημένους τους, άλλοι νοσούν, άλλοι αποτυγχάνουν επαγγελματικά. Είναι ανόητο από πλευράς μας, να έχουμε την προσδοκία η ατομικότητά μας να διατηρήσει την πνευματική της ακεραιότητα. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό, εάν ένας από εμάς σκέφτεται θετικά, επηρεάζει περισσότερες ψυχές απ’ όσες μπορεί να φανταστεί. Η θετικότητα είναι μεταδοτική, όπως και ο φόβος. Τι θα επιλέξετε εσείς;

unsplash-image-2Ev2aUB8NJI.jpg

Χαμογελάστε.

Κι αυτό θα περάσει!

Previous
Previous

Τα τρία φαντάσματα των Χριστουγέννων: Μοναξιά, κατάθλιψη και καταναλωτική μανία

Next
Next

Ο Χρόνος στην Ψυχοθεραπεία